Επαγγελματικός Προσανατολισμός για Μαθητές

Επιλογή τύπου λυκείου και κατεύθυνσης σπουδών σε σχετικές σχολές

Συμπλήρωση μηχανογραφικού

Στόχος

η εύστοχη επιλογή για την επιτυχία και την προσωπική ικανοποίηση

Η σημαντική διαδικασία της συμπλήρωσης μηχανογραφικού γίνεται ηλεκτρονικά κάθε Ιούνιο μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των υποψηφίων και πριν την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών. Στο μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι συμπληρώνουν κατά σειρά προτίμησης το τμήμα σχολής που θέλουν να φοιτήσουν. Η δήλωση δεν ανακαλείται, γεγονός που κάνει τη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού πολύ σημαντική.

Οι σχολές με σπουδές που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση αλλάζουν διαρκώς. Οι μαθητές (και γονείς) που αναζητούν σχολές οι οποίες υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση σύμφωνα με κάποια παρωχημένα δεδομένα, απογοητεύονται διαπιστώνοντας ότι σε βάθος 5-10 χρόνων, διαψεύδονται από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επίσης, μεγάλος αριθμός μαθητών και γονιών αγνοούν τις εξελίξεις και απαξιώνουν κάποιες σχολές με άγνωστους σε εκείνους τίτλους, απορρίπτοντας έτσι επαγγέλματα του μέλλοντος με σημαντικές προοπτικές και μελλοντική καταξίωση.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σήμερα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε (φίλο, γνωστό κ.α.). Είναι πολύ σημαντικό έως και καθοριστικό να γίνει σωστά, με γνώση και επίγνωση των παραπάνω παραγόντων.

Μετεγγραφές

Στόχος

η επιτυχής διεκπεραίωση της διαδικασίας

Το αίτημα μετεγγραφής πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων οικονομικών, κοινωνικών και οικογενειακών κριτηρίων. Η επιτυχία του αιτήματος μετεγγραφής εξαρτάται από τη σωστή διαδικασία.

Οι οικογένειες που προσβλέπουν σε μετεγγραφή του ενός παιδιού σε σχολή Πανεπιστημίου της πόλης όπου φοιτά το άλλο(-α) παιδί(-α) γνωρίζουν ότι είναι μια διαδικασία με απαιτήσεις. Τα κριτήρια είναι κοινωνικά και οικονομικά και ισχύουν αποκλειστικά μεταξύ σχολών που χαρακτηρίζονται ως «αντίστοιχες». Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού περιλαμβάνει την «αντιστοιχία σχολών».

Κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού, σε κάθε περίπτωση που ενδέχεται να υπάρξει μετεγγραφή, η πληροφορίες σχετικά με την αντιστοιχία σχολών έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πιθανή αίτηση μετεγγραφής.

Στόχος

να εντοπιστούν τα ενδιαφέροντα, οι δυνατότητες και οι ικανότητες κάθε μαθητή και να θιχτούν τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Το πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου περιλαμβάνει:

  • πραγματοποίηση ψυχομετρικών «τεστ» – ερωτηματολογίων εκτίμησης στοιχείων προσωπικότητας και ενδιαφερόντων.
  • πραγματοποίηση 3-4 συνεδρίων συμβουλευτικής όπου συζητούνται τα ευρήματα των τεστ, γίνεται ενημέρωση για τα μαθήματα που διδάσκονται, τους τομείς και τις κατευθύνσεις των Λυκείων και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας. Εκτενής η ενημέρωση για τα επαγγέλματα και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών και τα προγράμματα σπουδών των σχολών που ενδιαφέρουν τον μαθητή η την μαθήτρια.
  • παράδοση στον μαθητή πλήρους οδηγού σχολών και επαγγελμάτων, με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Πανεπιστημίων
  • διαρκής υποστήριξη σε εξειδικευμένα θέματα σπουδών και απόκτησης δεξιοτήτων

Η χρήση των «τεστ» είναι, σύμφωνα με την νεότερη βιβλιογραφία και πρακτική, η αρχή μιας διερευνητικής διαδικασίας που βοηθά τους ενδιαφερόμενους να σκεφτούν τα ερωτήματα αξιοποιώντας σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις. Παράλληλα ανακαλεί ιδέες για τις προτιμήσεις τους, οργανώνει την σκέψη τους και να τους προετοιμάζει για τις επερχόμενες συμβουλευτικές συνεδρίες.

Τα «τεστ» είναι η βάση μιας προσωπικής διαδικασίας που στοχεύει στη μοναδικότητα, στα ερωτήματα, στις ανησυχίες καθενός. Κατά την πρόοδο της ουσιαστικής συζήτησης που αναπτύσσεται βάσει των τεστ, σταδιακά προβάλλει και καλλιεργείται η ιδέα και το αρχικό σχέδιο των επαγγελματικών προοπτικών κάθε μαθητή/τριας, φοιτητή/τριας και των λύσεων κάθε ενήλικα.

Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριών διάρκειας 3 – 4 ωρών.
Τελικός στόχος είναι η ανάληψη της ευθύνης της επιλογής και της προσωπικής προσπάθειας για επιτυχία.
Έχοντας ορίσει τον στόχο, οι μαθητές στη συνέχεια θα επιλέξουν κατεύθυνση, και τη συμπληρωματική βοήθεια που απαιτείται για τη συμμετοχή ή όχι στις πανελλαδικές εξετάσεις, την επιλογή σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ενήλικες θα μπορέσουν να θέσουν ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους βάσει των συμπερασμάτων του τεστ.

Τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες, το Proton Σταδιοδρομία και ο Παναγιώτης Μαυρωνάς MSc στέκεται δυναμικός συμπαραστάτης. Μοιράζεται την προσδοκία, συμβάλλει στην προσπάθεια, συμμετέχει ακόμα και στο συναίσθημα του άγχους κάνοντάς το δημιουργικό. Το βλέμμα είναι στραμμένο στον στόχο της επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης.

Υποστήριξη Τελειόφοιτων Σπουδαστών

Στόχος

ενδυνάμωση για το νέο ξεκίνημα ζωής

Επιλογή μεταπτυχιακού

Αναζήτηση του κατάλληλου μεταπτυχιακού με βάση τα ενδιαφέροντα, την προσωπικότητα, τις επιθυμίες και τον επαγγελματικό κλάδο. Το πτυχίο αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο αλλά δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό, καθώς ο τελειόφοιτος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από πολλές διαφορετικές μεταπτυχιακές σπουδές.

Προετοιμασία αναζήτησης εργασίας:

Οργάνωση επαγγελματικού προφίλ, υπόδειξη πεδίου αναζήτησης, προετοιμασία portfolio.

Καριέρα – Εύρεση, Υποστήριξη & Αλλαγή

Στόχος

η ψυχολογική και αντικειμενική υποστήριξη σε θέματα εργασίας

Προετοιμασία αναζήτησης εργασίας και αίτησης πρόσληψης: Βιογραφικό, συνοδευτική σελίδα, portfolio, προετοιμασία συνέντευξης.

Υποστήριξη αλλαγής εργασίας: Διερεύνηση δεξιοτήτων, οργάνωση επαγγελματικού προφίλ, προτάσεις και ιδέες.